Partibrejkers


Bigrafija grupe Partibrejkers
Partibrejkersi (u prevodu oni koji uništavaju žurke) su nastali avgusta 1982. godine. Frontmen Cane je pre toga bio u sastavima Urbana gerila i Radnička kontrola.
Prvi nastup grupa je imala 4. oktobra 1982. godine u Dadovu kao predgrupa sastavu The Fifties. Nastupe su intenzivirali u narednom periodu. Jednom prilikom su u Zagrebu za tri dana održali pet koncerata.

Debi album su objavili 1985. godine, koji je naišao na odličan prijem kod publike. Grupa prekida rad krajem 1985. godine, a ponovo se okupljaju leta 1986. u malo izmenjenoj postavi. Ubrzo snimaju materijal za drugi album, ali album niko ne želi da objavi. Konačno on je objavljen tek 1988. godine. Neobično je da je album trebalo da se zove ,,Kobila i pastuv preljubnik", ali je dizajner zaboravio da napiše naslov albuma na omot.

Prvu veću turneju u zemlji su imali 1990. godine. U tom periodu nastupaju i kao predgrupa koncertima grupe Motorhead u Jugoslaviji. Uobičajeno za grupu je da deo prihoda od koncerata pokloni u humanitarne svrhe. Poznat je njihov gest dobre volje, kada su 1987. kupili šesnaest torti i poklonili nezbrinutoj deci u Zvečanskoj ulici u Beogradu. Na koncertima Cane često nastupa neočekivano, provocira publiku, što često zbunjuje, a ponekad i ljuti publiku. Dosta koncerata su održali i po inostranstvu: Nemačkoj, Belgiji, Engleskoj, Grčkoj, Češkoj,... Medju prvima od bendova iz Srbije su gostovali u novoformiranim državama iz bivše SFRJ. 1988. godine, o grupi je emitovan i dokumentarni film na MTV kanalu.

Partibrejkersi su sa članovima EKV-a i Električnog orgazma formirali antiratnu grupu Rimtutituki, koja je snimila samo jednu pesmu ,,Slučaj 'vamo". Ona je promovisana 8. marta 1992. godine na kamionu koji je kružio ulicama Beograda. Rat i teško vreme su našli mesto u njihovim budućim albumima.

Grupa je imala još jednu pauzu sredinom devedesetih, tokom koje su mnogi očekivali da će prestati sa radom. Ipak, početkom 1996. grupa nastavlja gde je stala, u prilično izmenjenom sastavu. Izdali su kompilacijski album, a koncerti, koje su održavali u narednom periodu, pokazuju da im popularnost ni za trenutak nije opala.

3. septembra 1997. godine na Kalemegdanu, kod Nebojšine kule održavaju koncert kojim obeležavaju 15 godina rada. Novim albumom koji izlazi početkom 2003. nastavljaju gde su stali.

Grupa je veoma angažovana na organizovanju koncerata čiji prihodi idu za obnavljanje prvog srpskog manastira Djurdjevi stupovi u Raškoj.

članovi grupe Partibrejkers
Zoran Kostić Cane (vokal)
Goran Bulatović Manza (bubnjevi)
Nebojša Antonijević Anton (gitara)
Ljubiša Kostandinović (gitara)
Vlada Funtek (bubnjevi)
Dime Todorov Mune (bas)
Srdjan Graovac (gitara)
Marko Milivojević (bubnjevi)
Igor Borojević (bubnjevi)
Borko Petrović (bubnjevi)
Darko Kurjak (bubnjevi)
Saša Vlajsović (bas)
Gojko Ševar (bas)

Diskografija grupe Partibrejkers
Partibrejkers I (1985)
Partibrejkers II (1988)
Partibrejkers III (1989)
Kiselo i slatko (1994)
Ledeno doba (1997)
Gramzivost i pohlepa (2002)
Sloboda ili ništa (2007)
Sirotinjsko carstvo (2015)
Search