Poručnik Bluberi stripovi


porucnik bluberi Bluberi je još jedan junak koji se izdvojio iz već postojeće priče i stripa. Poručnik Majk Stiv Donovan, zvani Bluberi bio je jedan od glavnih junaka u klasičnoj verstern priči Fort Navaho. On je oficir legendarnog Sedamnaestog puka američke konjice sa štabom u tvrđavi Navaho. Fort Navaho je počeo da izlazi 1963. godine u strip magazinu Pilot, i tek kasnije će posati prva epizoda sage o poručniku Bluberiju. Snimljeni je i film Poručnik Bluberi po epizodi Fantom sa zlatnim metcima" a glavna uloga je poverena Vincent Casselu.

Nemirnog i znatiželjnog duha, Bluberi nezavisno, od svoje službene moći da upotrebljava sebi podređene Ijude i vodi svoje samostalne ratove. On je neprijatelj bezobzirnih revolveraša i pripadnika pljačkaških plemena Apača. U avanturama i opasnostima rizičnih poduhvata, uz njega je njegov nerazdvojni prijatelj Džimi Mek-Klur. Neustrašiv i nepokolebljiv, Džimi se pokorava samo jednoj sili - boci viskija, i ta njegova sklonost jednaka je Bluberijevoj strasti ka avanturi i kockanju.

Fizičke karakteristike glavnog junaka su urađene prema francuskom glumcu Žan Pol Belmondu. Uspešno izlazeći iz mnogih uzbudljivih događaja i opasnosti, dvojica drugarčina stekla su naklonost mnogih Ijubitelja stripa. Scenario za ovaj strip uradio je Žan-Mišel Čarlije a crtač je Žan Žiro, kasije poznat i pod nadimkom Moebius. Serijal brzo stiče popularnost, zahvaljujući izuzetni Žiroovim crtežima ali i uzbudljivom i istorijski potkovanim scenariju.
Search