Parni valjak


Bigrafija grupe Parni valjak

Parni valjak je nastao 1975. godine, a osnovali su ga Hus i Jura Padjen. Njihov menadžer, Miha, je imao ideju da stvori novo Bijelo dugme, sa kojim je ranije saradjivao. Tadašnji imidž grupe su činila svetlucava odela i visoke štikle, što je tada bilo izuzetno moderno i popularno. Na samom početku su ih kritikovali, s pravom, da previše liče na najpopularnije domaće grupe, posebno na Bijelo dugme.

Prvi album ,,Dodjite na show" su objavili 1976. godine. Solidan uspeh je postignut zahvaljujući medijskom prisustvu par pesama. U naredne dve godine grupa veoma aktivno radi na izdavanju novih albuma, tako da su još dva albuma izašla do kraće pauze 1978. godine, kada su Aki i Hus otišli u JNA. Po obnavljanju rada grupe, počinju saradnju sa Džonijem Štulićem, ali je to trajalo manje od mesec dana. Početkom osamdesetih godina snimaju album ,,City Kids" za strano tržište.

Mnogi članovi grupe su po napuštanju Valjka osnovali svoje grupe. Padjen je osnovao Aerodrom, Zoran Cvetković Parlament, Fuma je radio sa mnogim hrvatskim bendovima, a 1983. godine je nadjen mrtav u reci, pod nerazjašnjenim okolnostima.

Grupa je imala dobru saradnju sa mnogim poznatim muzičarima ex YU scene: Bajagom, Dejanom Cukićem, Margitom Stefanović, Dragom Mlinarecom, Zoranom Predinom i drugima. Kraću pauzu grupa je zbog krize sa personalom napravila sredinom 1988. godine. U malo izmenjenom sastavu nastavljaju sa radom posle par meseci. 1990. godine, koncertom u zagrabačkom Domu sportova obeležavaju petnaest godina rada. Ubrzo je nastala još jedna pauza u radu grupe, a veliki povratak su imali koncertom na istom mestu 1994. godine, pred preko 15.000 ljudi.

Do danas grupa radi izuzetno dobro i ne gubi na popularnost. Veliku i brzu turneju su imali 1997. godine po Hrvatskoj, gde su u toku istog dana posećivali i po pet gradova. Pored rada sa grupom Hus je veoma aktivan i kao producent. Takodje, suvlasnik je jednog studija u Hrvatskoj.

članovi grupe Parni valjak
Husein Hasanefendi Hus (gitara)
Jura Padjen (gitara)
Zlatko Miksić Fuma (bas)
Aki Rahimovski (pevač)
Srećko Antonioli (bubnjevi)
Ivan Piko Stančić (bubnjevi)
Zoran Cvetković (gitara)
Rastko Milošev (gitara/saksofon)
Srećko Kukurić (bas)
Paolo Sfeci (bubnjevi)
Vedran Božić (gitara)
Zok Cvetković
Toni Ostojić (klavijature)
Bruno Kovačić (gitara i saksofon)
Berislav Blažević (klavijature)
Marijan Brkić (gitara)

Diskografija grupe Parni valjak
1976. Dođite na show!
1977. Glavom kroz zid
1979. Gradske priče
1979. City Kids
1980. Vruće igre
1981. Vrijeme je na našoj strani
1983. Glavnom ulicom
1984. Uhvati ritam
1985. Pokreni se!
1987. Anđeli se dosađuju"
1988. Sjaj u očima
1990. Lovci snova
1994. Buđenje
1997. Samo snovi teku uzvodno
2000. Zastave
2004. Pretežno sunčano"
2011. Stvarno nestvarno
2013. Nema predaje
Search