Oliver Mandić


Bigrafija Oliver Mandić

Oliver Mandić je rodjen 1953. godine u Užicu. Kao dečak je učio da svira klavir, a 1969. godine je napustio srednju muzičku školu, odustavši od karijere pijaniste. Mandić je početkom sedamdesetih godina bio u grupi Oliver, koju su još činili članovi grupe Pop mašina i pevač Dušan Prelević. Grupa je kratko trajala, a Mandić je potom trebalo da predje u YU grupu i zagrebački Time, ali ništa od tih dogovora nije sprovedeno.

Solo karijeru Mandić je počeo da gradi 1978. godine, kada je izdat singl ,,Ljuljaj me nežno" koji je vrlo brzo postao hit. Zanimljivo je da ovu pesmu nije trebalo on da otpeva. Pesma je bila spremljena za Maju Odžaklijevsku, a on je samo komponovao muziku. Kako se Maja nije pojavila na zakazanom snimanju, Mandić na predlog kolega sam snima pesmu. Debi album ,,Probaj me", iz 1981. godine je doneo nekoliko izuzetnih pesama, a posebno se izdvojila ,,Samo nebo zna (Poludeću)". Ploča je promovisana TV emisijom ,,Beograd noću", koja je osvojila nagradu Zlatna ruža Montrea.

Drugi album je objavio 1982. godine, a dobar deo javnosti je tada bio isprovociran Oliverovim oblačenjem u žensku odeću. Oliver Mandić je pobedio na prva dva MESAM-a 1984. i 1985. godine, sa pesmama ,,Pitaju me pitaju, oko moje" i ,,Pomagajte drugovi". 1987. godine kompilacijom ,,Sve najbolje" obeležava desetogodišnjicu rada. Sa Brankom Miličevićem (Brankom Kockicom) Mandić je snimio ploču za decu, a njegova pesma ,,Deca bez adrese" je pobedila na konkursu UNICEF-a.

Mandić je neko vreme boravio u SAD i tamo snimao materijal koji je korišćen u filmu ,, Poslednji krug u Moncić i kasnije za album ,,Kad ljubav ubije". Većinu tekstova za Mandićeve pesme je pisala Marina Tucaković. Snimio je jedan album za izdavačku kuću Komuna, koji još uvek nije objavljen, jer vlasnici čekaju da se sredi stvar sa piraterijom u zemlji.


Search