Oktobar 1864


Grupu je osnovao Goran Tomanović 1984. godine, okupljajući članove preko oglasa. Prvih godina petočlani sastav se menjao veoma brzo. Pevačica Tanja Jovičević, koja je do tada pevala po klubovima i u manjim beogradskim grupama, im se priključila početkom 1985. godine. Prvi veliki uspeh grupa je postigla 1985. godine, kada je pobedila na Paliluskoj rok ligi u konkurenciji više od 100 bendova iz cele SFRJ. Ubrzo su pobedili i na MESAM-u u konkurenciji demo grupa.

Sastav će se i narednih godina intenzivno menjati. Sa prvog albuma su se izdvojile pesme ,,Pomisliš i ,,Nadji me" (obrada pesme grupe Four Tops, ,,Reach Out I'll Be There"). Ploča je imala solidan uspeh, ali definitivno su potvrdili svoju popularnost i kvalitet drugim albumom ,,Igra bojama", izdatim 1988.Odličnu saradnju grupa je imala sa Ekatarinom Velikom, sa kojom su često svirali. Milan Mladenović je pevao prateće vokale na njihovom drugom albumu. Tanju Jovičević u tom periodu mnogi smatraju najboljim ženskim vokalom u zemlji. Dve godine zaredom, po mišljenju čitalaca magazina ,,Pop rock" bila je najbolja domaća pevačica.Treći, nažalost, poslednji album, grupa je snimila u Titogradu 1990. godine. Usledila je turneja, koja je samo pojačala popularnost ove grupe. Iste godine grupa je imala i prvi nastup u inostranstvu, tačnije u Berlinu. Oktobar 1864. održava oproštajni koncert u beogradskom SKC-u 1991. godine.

Goran Tomanović je osnovao sastav Braća Left, Tanja Jovičević je veoma angažovana kao studijski saradnik, a vrlo često nastupa u beogradskim klubovima. Prvih godina posle raspada grupe je pevala sa grupom EKV i Bajagom. Željko Mitrović je osnovao, danas najgledaniju televiziju u Srbiji, TV Pink i izdavačku kuću City Records.

Diskografija grupe Oktobar 1864
Oktobar 1864 (1987)
Igra bojama (1988)
Crni ples (1990)




Search