Idoli


Bigrafija grupe Idoli

Sastav Idoli je nastao 1. marta 1980. godine, ali su se najave vezane za formiranje ove grupe u štampi pojavile još godinu dana ranije. Mediji su jedno vreme najavljivali da će grupa promeniti ime u Apoloni 5 ili Idoli plus bradonje jer su Zdenko i Boća nosili brade, ali se čini da je to bio samo marketinški potez članova.

Prvi veći uspeh su ostvarili u jesen 1980. godine na Omladinskom festivalu u Subotici, gde su osvojili i svoju prvu nagradu. Prvi koncert su održali u beogradskom SKC-u 25. juna 1981. godine. Tada su već bili popularni, tako da su tapkaroši karte prodavali i po tri puta većoj ceni. Iste godine su sa grupama šarlo akrobata i Električni orgazam učestvovali u snimanju albuma ,,Paket aranžman". Sa grupom Film su te godine putovali brodom uz jadransku obalu i svirali po turističkim mestima.

Prvi album ,,Odbrana i poslednji danić je dobio ime po književnom delu Borislava Pekića. Omot je štampan ćirilicom, sa detaljima freske. Trebalo je da na naslovnoj strani bude mileševski Beli andjeo, ali diskografska kuća to nije odobrila. Kasnije je ovaj album proglašen za najbolji jugoslovenski album godine. Na promotivnom koncertu u beogradskom Domu omladine pred izlazak grupe je puštena traka sa pravoslavnim horom, a pred izlazak bina je okadjena, što je većina medija osudila. Te godina grupa po izboru sedam evropskih magazina dolazi na četvrto mesto rok grupa u Evropi.

Grupa Idoli objavljuje još jedan album, a posle koncerta u Ljubljani 1984. godine, u okviru turneje, na površinu izlaze medjusobna nezadovoljstva i grupa prestaje sa radom. Šaper je još neko vreme bio u muzici, a onda se povukao i počeo da se bavi marketingom. Krstić je ubrzo počeo da radi kao lekar. Njih dvojica su 1995. godine osnovali Dobrovoljno pevačko društvo. Vlada Divljan je počeo solo karijeru, jedno vreme je živeo u Australiji, a po povratku nastavio da se bavi muzikom. Zdenko Kolar je dugo bio vozač tramvaja, a pojavljivao se povremeno i u TV reklamama. Kokan Popović je u Južnoafričkoj Republici.

članovi grupe Idoli
Vlada Divljan (vokal)
Zdenko Kolar (bas)
Boća Jovanović (bubnjevi)
Srdjan Šaper (sintisajzer/prateći vokal)
Nebojša Krstić (udaraljke/prateći vokal)
Kokan Popović (bubnjevi)
Branko Isaković (bas)

Diskografija grupe Idoli
VIS Idoli (1981)
Odbrana i poslednji dani (1982)
čokolada (1983)
šest dana juna (1985)
Search