Kud Idijoti


Grupa je formirana 1981. godine. U početku članovi su bili pod jakim uticajem grupe Ramones. Obzirom da bend nije imao gotovo nikakvu perspektivu, mnogi članovi su se menjali, jedino je ostao Sale Veruda. Prve uspehe uspela je da zabeleži postava iz 1985. Tusta i Ptica su do KUD Idijota, bili gotovo bez ikakvog muzičkog iskustva i radili su u fabrici za pravljenje brodova, gde su upoznali Saleta Verudu. Fric je radio kao portir u duševnoj bolnici, u kojoj je grupa održavala probe.

Prvi album snimaju za privatnu izdavačku kuću, veoma zaostalom tehnikom, ali zahvaljujući njemu odlaze na Omladinski festival u Subotici 1987. godine, gde na osnovu glasova publike pobedjuju.

Ta prva veća medijska promocija je pokrenula pravi rad grupe. Usledila su brojna gostovanja u zemlji, ali i po inostranstvu. Veliku medijsku pažnju su stekli posle dva incidenta. Prvi je bio na festivalu mediteranskih zemalja u Italiji, gde su predstavljali Jugoslaviju, kada su im redari prekinuli nastup tokom sviranja pesme ,,Bandiera Rossa", verovatno zbog stihova ,,živeo komunizam i sloboda", a pod izgovorom da pevaju pesmu koju niko ne želi da čuje. Drugi se desio u Švajcarskoj, kada su feministkinje isprovocirane Saletovom nalepnicom gole devojke na gitari prekinule nastup i sprejom mu isprskale gitaru.

Krajem osamdesetih, obzirom da niko ne želi da objavi njihov album, snimaju tri singla. Konačno, 1989. godine jedna izdavačka kuća u Nemačkoj objavljuje album ,,Bolivia r'n'r", koji je sadržao stare demo snimke i pesme sa singlova. Album ,,Mi smo ovdje samo zbog para" objavljuju 1990. godine i naglo stižu popularnost kod punk obožavalaca. Kada je počeo rat, grupa pravi pauzu. Sale, Ptica i Fric neko vreme nastupaju u grupi LB Radnički.

1993. godine objavljuju CD ,,Tako je govorio Zaratusta", koji je sadržao njihove stare hitove, neke neobjavljene pesme iz perioda početka rada grupe i dve nove. Narednih godina nastupaju na festivalu Euro Woodstock u Budimpešti, u Ljubljani sviraju kao predgrupa sastavu Ramones i stižu reputaciju benda koji nije izbegavao da svira i peva mnoge nepodobne pesme, medju koje su se u to vreme uvrstile i ,,Bandiera Rossa" i ,,O bella ciao".

U leto 1996. godine sa bivšim članom grupe Marjetom i nekoliko odličnih lokalnih muzičara snimaju CD, a za tu priliku se predstavljaju kao Istarska renesansna avantura (I.R.A.). KUD Idijoti, pokušavajući da se odbrane od pirata odlučuju da objavljuju samo vinilne singlove. U toj formi je objavljen samo singl ,,Fuck", 1996. godine. Od ideje sa singlovima odustaju 1997. godine kada objavljuju album ,,Cijena ponosa". To je prvi nov album iz Hrvatske koji je zvanično licencno objavljen u novoj SRJ.

Ptica i Fric su uredjivali duhovit magazin ,,čempres", koji izlazi u neredovnim intervalima. Sale je posvećen produkciji i radu njegove izdavačke kuće Bonaca. Poslednjih godina često drže koncerte u Srbiji, najčešće u Novom Sadu na Exitui u Beogradu. Tusta je od posledica teške bolesti preminuo 14. 10. 2012. u 57-oj godini života.

Diskografija grupe Kud Idijoti
Legendarni u živo (1986)
Bolje izdati ploču nego prijatelja (1987)
Lutke na koncu (1987)
Hoćemo cenzuru (1988)
Live in Biel (1988)
Bolivia R'n'R (1989)
Mi smo ovdje samo zbog para (1990)
"uro was sold out (1991)
Glupost je neuništiva (1992)
Tako je govorio Zaratusta (1993)
Istra ti materina (1995)
Megapunk (1995)
Fuck (1996)
Single collection vol 1 (1997)
Cijena ponosa (1997)
Gratis hits live! (1999)
Remek-djelo (2001)
Tako je govorio Zaratusta (2002)
Search