Kerber


Bigrafija grupe Kerber

Kerber je nastao 1981. godine od članova grupe Top, koja je do tada imala solidnu lokalnu karijeru, ali koja do tada nije bila stabilna, jer su članovi često privremeno svirali za tada popularnije bendove. Naziv grupe je ime biča iz grčke mitologije, troglavog psa sa zmijskim repom koji čuva ulaz u podzemni svet.Prve koncerte grupa je održala u niškim klubovima, a često je bila i predgrupa Galije. Prvi album ,,Nebo je malo za sve" je snimila polovinom 1982. godine.

Njihovi koncerti u to vreme su bili karakteristični po Sosi, koji je svirao gitaru u obliku sekire, a na bini je gutao i bljuvao vatru. 19. maja na koncertu u Novom Sadu je zadobio opekotine drugog stepena, ali je ipak završio koncert. Nekoliko narednih koncerata je nastupao sa zavojima i maskom. Ubuduće pod pritiskom kolega je prestao da izvodi ove atrakcije. Svoje učešće grupa je imala i na YU rock misiji održanoj na stadionu Crvene zvezde u Beogradu.

Kao predgrupa su početkom osamdesetih svirali na koncertima grupa Nightwing i Uriah Heep u Jugoslaviji. Najintenzivnije su nastupali tokom 1987. godine, kada su održali više od 200 koncerata u zemlji. Posebno su bili popularni u Srbiji, Bosni i Makedoniji. Tokom karijere grupa je imala nastupe u klubovima u Grčkoj i Britaniji. Grupa je dvogodišnju pauzu napravila posle albuma objavljenog 1989. godine. Po povratku objavljuju ponovo dva albuma, ali usledila je još jedna, mnogo duža pauza, koja traje i danas. Gale povremeno ima solo nastupe po manjim klubovima u Srbiji, na kojima peva stare pesme Kerbera.

članovi grupe Goblini
Goran Šepa Gale (pevač)
Zoran Đikic Sosa (bas)
Tomica Nikolić (gitara)
Branislav Božinović (klavijature)
Zoran Stamenković (bubnjevi)
Zoran Madić (bas)
Branko Isaković (bas)
Josip Hartl (bubnjevi)
Saša Vasković (bas)
Goran Djordjević (udaraljke)
Boban Djordjević (bubnjevi)
Dragoljub Djuričić (bubnjevi)
Milorad Džmerković (klavijature)

Search