Korni grupa


Bigrafija grupe Korni grupa

Grupu je osnovao Kornelije Kovač septembra 1968. godine u Beogradu, posle svog odlaska iz Indexa. Korni grupa je jedna od prvih na domaćoj sceni koja je nastupala sa igračicama. Veliki problemi grupe su se javljali zbog toga što su jedni od retkih koji nisu svirali komercijalnu muziku, što se u to vreme i te kako očekivalo od izvodjača. Vrlo često su menjani pevači, mada su se uglavnom sporazumno odvajali od grupe, sem Seke koja je izbačena jer je jednom odbila da peva i Preleta, koji je došao pripit na izbor za našeg predstavnika na Evroviziji u Zagrebu.

Prvi veći uspeh grupe van granica SFRJ je bio u Holandiji, kada su učestvovali na festivalu Singing Europe. Tada su dobili nagradu za najoriginalniju grupu u veoma jakoj konkurenciji. Nastupili su sa etno orijentisanom pesmom, gde su upotrebili stare instrumente poput šargije, tarabuka i frule. U vreme kada je Topić pevao u grupi pojavile su se za to vreme neobično progresivne, ali prvenstveno duge pesme poput ,,Jedna žena" i ,,Prvo svetlo u kući broj 4". Uprkos nenaviknutosti publike na progresivu, grupa na Zagrebačkom festivalu 1970. godine dobija prvu nagradu publike i žirija.

Pesmu ,,Trla baba lan" Korni grupe je prepevala francuska pevačica Dalida i sa njom postigla veliki uspeh u svetu. Firma Philips je kupila prava na tu pesmu i dvadesetak pevača širom sveta ju je snimilo u različitim verzijama. Debi album grupa je uradila 1972. godine. Pre njih su na domaćem tržištu samo Grupa 220 i Time snimili LP. 1973. godine su u Italiji, kao The Cornelians, snimili na engleskom album ,,Not An Ordinary Life", ali zbog loše i slabe promocije, album je prodat u samo desetak hiljada primeraka.

1974. godine su pobedom na Opatijskom festivalu sa pesmom ,,Moja generacija" postali naći predstavnici na takmičenju za Pesmu Evrovizije, koja se održavala u Brajtonu. Tada je pobedila ABBA, a Korni grupa je bila 12., što je bilo uobičajeno za naše predstavnike.

Pomalo razočaran karijerom u inostranstvu i lošim plasmanom na Evroviziji, Kornelije 1. decembra 1974. godine raspušta grupu. Dva oproštajna koncerta održali su u novosadskom Studiju M, a snimljen materijal se pojavio na prvom domaćem duplom albumu ,,Mrtvo more". Još jedan nastup grupa je imala kada se ponovo okupila sa Dadom Topićem 1987. godine za koncert Retrovizor koji je organizovao Radio 101 u zagrebačkom Domu sportova.

Svi članovi ove grupe su nastavili, svako na svoj način, da se bave muzikom veoma uspešno. Veliki broj nagrada, koje su grupa, ali i članovi pojedinačno, dobili se do danas stalno uvećavao. Kuća Komuna je reizdala materijal ove grupe sredinom devedesetih godina.

članovi grupe Korni grupa
Kornelije Kovač (klavijature)
Velibor Borko Kacl (gitara)
Bojan Hreljac (bas)
Vladimir Furduj Furda (bubnjevi)
Seka Kojadinović (pevačica)
Dušan Prelević Prele (pevač)
Dalibor Brun (pevač)
Adolf Dado Topić (pevač)
Josip Boček (gitara)
Zdravko Čolić (pevač)
Zlatko Pejaković (pevač)
Search