Lačni Franz


Biografija grupe Lačni Franz

Lačni Franz je osnovan juna 1979. godine. Sastavili su ga Zoran Predin i članovi grupe Zevs. Predin je dotle pisao tekstove i počeo da pravi muziku. Lačni Franz znači Gladni Franz, što je u vremenu vladavine disko muzike značilo da su gladni roka. Franz je promenjen od Franc, ,,iz zezanja", kako su rekli članovi, zato što je to najčešće ime u štajerskoj. Grupa nije imala nastupe neko vreme, jer su vežbali aktivno, zbog toga što nisu hteli da nastupe bez dvadesetak pripremljenih stvari.

Prvi veći nastup su imali na Omladinskom festivalu u Subotici 1981. godine, kada su osvojili nagradu za interpretaciju. Vrlo brzo su snimili prvi album, koji je snimljen za samo 36 sati. Naredni koncerti su obuhvatali i Predinove duge priče i anegdote izmedju pesama, po kojima su postali prepoznatljivi. Drugi album su snimili neposredno pre nego što je većina članova otišla u JNA, te je zbog odsustva koncerata album prošao nezapaćeno. Na samom kraju 1983. godine snimaju živi album ,,Sliči školjka poje ti", koji su potpisali kao Top Zizi jer su maskirani izlazili na sopstvene koncerte i predstavljali se kao predgrupa pod tim imenom.

Prva kriza grupu je zadesila 1984. godine, kada su bili na ivici raspada. Rimele je po završetku albuma iz 1986. napustio grupu i otišao u Laibach. Uprkos tome, album je doneo do tada najveći uspeh grupi u vidu nezaboravnih koncertnih hitova. Tih godina često im se pridruživao na koncertima i pomagao Bora Djordjević, a Predin je dosta saradjivao i sa Arsenom Dedićem.

Na narednom albumu udarna pesma ,,Zdravljica", na tekst France Prešerna je zbog neformalne interpretacije proglašena nepodobnom. Učitelji u Sloveniji su bili zahvalni Predinu zbog toga što više ne moraju da teraju učenike da uđe tekst pesme napamet, jer ga oni već znaju.

1989. godine Lačni Franz uz Bajagu i EKV predstavljaju Jugoslaviju na medjunarodnom EBU rock festivalu u Novom Sadu. Početkom devedesetih grupa svoju aktivnost spušta na minimum, a u javnosti ih održavaju česta kompilacijska izdanja. Predin u to vreme dosta radi muziku za filmove i TV serije, a deo materijala objavljuje na solo izdanju sa ad hoc formiranom grupom Los Malancanos. U danima kada se odlučivalo da li će grupa opstati, izdaju album ,,Zadnja večerja", a muzika za naslovnu pesmu je bazirana na himni bivšeg SSSR-a. Poslednji veći koncert Lačni Franz su održali u Sarajevu 1996. godine.Predin je objavljivao poeziju i izdao je tri knjige tokom karijere. Takodje, glumio je u filmu ,,Rdeži bugi" Karpa Godine. Nastavio je da se bavi muzikom i veoma je aktivan u nastupima sa grupama koje gaje zvuke ciganske muzike.

članovi grupe Lačni Franz
Zoran Predin (pevač)
Oto Rimele (gitarista)
Andrej Pintarić (bubanj)
Zoran Stjepanović (bas)
Mirko Kosi (klavijature)
Milan Prislan (gitara)
Nino Mureškić (perkusionist)
Search