Laibach


Biografija grupe Laibach
Laibach je formiran 1. juna 1980. godine u rudarsko-industrijskom gradu Trbovlju. Naziv grupe je nemački naziv za Ljubljanu, korišćen u Drugom svetskom ratu.

Od osnivanja grupa je provocirala političke strukture na svim nivoima, tako da su im nastupi bili zabranjivani od samog početka. Grupa je u svom vizuelnom stilu koristila rudarsku ikonografiju, jelenske rogove, Triglav, Maljevićev krst uokviren zupčanikom, vojne uniforme, simbole Trećeg Rajha. Sama postava grupe je bila zvanično tajna i veoma promenljiva.

Grupa je prvi veći koncert imala u Ljubljani januara 1982. godine. Decembra iste godine, jedini poznatiji član grupe Tomaš Hostnik je izvršio samoubistvo. Na zagrebačkom Bijenalu tokom nastupa je bio emitovan porno film i film ,,Revolucija još traje", tako da se u jednom trenutku pojavljuju Tito i mužki polni organ. Nastup je naravno prekinut. U rodnom Trbovlju grupa prvi put nastupa 21. decembra 1990. godine obeležavajući desetogodišnjicu rada. Na tom nastupu objavljuju osnivanje utopijske NSK države koja ima svoju zastavu, novac i pasoš. U Zagrebu i Sarajevu su svirali obradu srpske pesme ,,Marš na Drinu", što je bila jaka provokacija, obzirom da su koncerti održani 1995. godine.

U TV nastupu u političkoj emisiji ,,TV Tednik" su izazvali skandal, tako da im je odmah posle toga zabranjeno pojavljivanje u javnosti i korišćenje naziva Laibach, te zbog toga naredni album nije sadržao ime grupe. Zbog naziva albuma ,,Opus Dei" tužila ih je istoimena militantna katolička institucija, ali je Laibach dobio proces.

Grupa je imala jednu od najboljih inostranih karijera u poredjenju sa ostalim domaćim bendovima. Dobro su bili prihvaćeni od strane zapadnih zemalja obzirom na neuobičajenost njihovih nastupa. Izjavljivali su da su im uzori Tito, Toto i Tati, što je prijalo zapadnim strukturama, pogotovu kada to čuju od nekoga iz istočnih zemalja. Učestvovali su na mnogim velikim medjunarodnim festivalima: Festwoche u Beču, Festival of Art u Kaliforniji, LIFT u Londonu, New York Seminar of Music.

U Beogradu su nastupili oktobra 2000. godine, odmah po obaranju rečima Slobodana Miloševića.

Tokom karijere su dosta radili i muziku za filmove i pozorišne predstave.Search