Elvis J Kurtovich


Bigrafija grupe Elvis J Kurtovich

elvis j kurtovich Grupa je osnovana 1981. godine. Ovo je jedna od najvažnijih grupa u new primitivs pokretu, čiji naziv je i smislio Mirko Srdić. On je bio i simbol grupe. Ogromne naočare i dugi zulufi su ga činili veoma upadljivim, uvek je držao akustičnu gitaru po kojoj je lupao, a koja nije bila ozvučena.

Već prvi albumom su u velikoj meri uticali na produbljivanje fenomena novog primitivizma. Na njemu su zanimljivi dijalozi izmedju Elvisa i Malkoma Muharema (njihov menadžer, u dijalogu ,,legendarni producent i lovac na talente").

Albumom ,,The Wonderful World of Private Business" su skrenuli pažnju na privatizaciju koja je počela u tadašnjoj Jugoslaviji, na samo njima svojstven način. Na omotu albuma je Elvis u ,,Lacosta" majici, naslonjen na svom autu ,,BMW" ispred kafića ,,Sve bilo je muzika". Na njemu su neizbežni zlatni lanci i bele čarape. Najveći uspeh je postigla pesma ,,Hajle Selasije" koja ironično priča o pokretu nesvrstanih. Rat je prekinuo i rad grupe.

Posle te ploče, grupa prestaje sa radom. U ratu je poginuo Zoran Degan Poka. Mirko Srdić se preselio u Zagreb, gde radi u Top listi nadrealista, a sa Sejom Sexonom svira u zagrebačkom Zabranjenom pušenju. Sa obnovljenom grupom Elvis J Kurtovich je gostovao 2001. godine u Beogradu, prvi put posle rata. Goran Petranović je imao ulogu u filmu ,,Lepa sela lepo gore" Srdjana Dragojevića i u TV seriji ,,Složna braća".

članovi grupe Elvis J Kurtovich:
Mirko Srdić Mika kao Elvis
Goran Petranović Rocky (Rizo) pevač
Radomir Gavrilović Gavra (bubanj)
Nermin Dedić - Fićo (bas),
Dražen Rišl Para (Zijo) gitara
Goran Marić alias Malcolm Muharem
Sonja Milenković (klavijature)
Zoran Degan Poka (klavijature)
Borut Đinć - Buldožer (klavijature)
Anja Rupel i Nina Sever prateci vokali
Sergej Kreso (bubnjevi)
Zvonimir Matić (bas)
Jura Paunović (klavijature)
Saša Strunjaš
Davor Sućić Sula
Dražen Janković ? Mali Karajlić (klavijature)

Search