Hladno pivo


Grupa je osnovana 1987. godine. Prve veće uspehe i popularnost su stekli svojim prvim albumom ,,Hladno pivo" objavljenim 1991. godine. Medijski veoma prihvaćen je bio spot za pesmu ,,Bubašvabe".

Post punk zvuk koji je bend gajio je privukao publiku, a redovni koncerti po Hrvatskoj i Sloveniji su im uvećavali popularnost.


Album ,,G.A.D." iz 1995. godine je podeljen u dve celine: Birtija i Soba. Podela je izvršena na osnovu mesta gde se radnja u pesmama odvija. Ovaj album je sadržao i pesmu Dragana Stojnića ,,Bila je tako lijepa". Ovu pesmu je pre njih obradila grupa Pekinška patka.

Povodom desetogodišnjice postojanja, grupa je objavila album ,,Desetka".

Sredinom 2002. godine, Hladno pivo je snimilo himnu hrvatske fudbalske reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, u kojoj su učestvovali i hrvatski golmani Stipe Pletikosa i Tomo Butina. Iste godine izašao je album "Šamar", koji je promovisao borbu protiv nasilja u porodici i protiv ugrožavanja ljudskih prava uopšte.

U pauzi između dva albuma, grupa je radila muziku za humorističku TV-seriju "Bitange i princeze" u kojoj se pjevač i frontmen grupe Mile pojavio u ulozi "Saše Erotomana", dok su se ostali članovi pojavljivali kao statisti.

Poslednji album Hladnog piva je "Knjiga žalbe", objavljen u proljeće 2007. godine. Postprodukciju albuma radio je u Memfisu (SAD) Bred Blekvud, poznat po saradnji sa grupom Zi zi top. Na albumu su korišćeni još neki novi instrumenti, poput orgulja u pjesmi "Kaži stari" i harmonike u pjesmi "Sreća".

Hladno pivo diskografija
1993 - Džinovski
1995 - G.A.D.
1997 - Desetka
1999 - Pobjeda
2000 - Istočno od Gajnica
2003 - šamar
2007 - Knjiga žalbe
2011 - Svijet glamura
2015 - Dani zatvorenih vrata
Search