Generacija 5


Bigrafija grupe Generacija 5

Generacija 5 omot albuma Generacija 5 je osnovana 1977. godine od strane članova grupa Korak (klavijaturista Dragoljub Ilić i bubnjar Boban Djordjević), Zdravo, Pop mašina i Zlatni prsti (gitarista Dragan Jovanović, basista Dušan Petrović i pevač Jovan Rašić). Do prvog albuma grupa je izdala tri singla. Na jednom od njih se nalazila, sada već legendarna pesma, ,,Ti samo budi dovoljno daleko". Na festivalu Opatija 79 sastav je dobio nagradu za najbolje korišćenje folklornih motiva. Muzika ovog benda je korišćenja i u filmu ,,Došlo doba da se ljubav proba", snimljenog tih godina. Tekstove nekoliko najpoznatijih pesama Generacije 5 su napisali Bora Djordjević i Kornelije Kovač.

Prvi album grupa objavljuje 1980. godine, a posle manje od dve godine izlazi i njihov drugi album. Polovinom 1982. godine sastav prestaje sa radom. Petrović se seli u Ameriku, a Dragan Ilić je i dalje ostao veoma aktivan u muzici. Radio je u PGP RTB-u, na albumima Sladjane Milošević, Željka Bebeka i drugih. Autor je muzike za pesmu ,,Za milion godina", sastavljene u okviru svetske humanitarne akcije. Dobio je veliki broj muzičkih nagrada, medju kojima su najvažnije bile, svakako, MESAM-ove nagrade, 1986. i 1987.

Generacija 5 se obnavlja 1992. godine, a čini je malo modifikovani sastav. Kompilacijski album je objavljen 1994. godine, a pored starih pesama objavljena je nova pesma, ,,Najjači ostaju". Pomenuta pesma je bila pravi medijski hit, a grupa je ponovo stekla veliku popularnost. Prvi album nove ekipe je dobio naziv ,,Svet je tvoj". Sadržao je pored studijskih numera, snimke sa njihovog unplugged nastupa u Beogradu. Na CD-u se nalazila i pesma ,,Nosi je košava", koja je sadržala jedan stari tekst preminulog pevača, Nenada Radulovića (Neše Leptira). Album je sniman u Beogradu i Los Andjelesu. Uporedo sa radom u grupi, Djordje David ima solo karijeru. Rezultat toga je bio album ,,Balkan" iz 1995. godine. Potom ih potpuno napušta, a u grupu dolazi novi pevač - Dragan Panjak.

članovi grupe Generacija 5
Dragan Jovanović (gitara)
Dragoljub Ilić (klavijature)
Boban Djordević (bubnjevi)
Jovan Rašić (pevač)
Dušan Petrović (bas)
Miloš Stojisavljević Cajger (bubnjevi)
Goran Milošević (pevač)
Djordje David Nikolić (pevač)
Zoran Radovanović Baki (bubnjevi)

Diskografija grupe Generacija 5
Generacija 5 (1980)
Dubler (1982)
Svet je tvoj (1997)
Energija (2006)
Search