Galija


Nenad Milosavljević je rodjen 1954. godine u Nišu. Dosta se bavio muzikom još u tinejdžerskim godinama. Sa 23 godine je počeo da radi sa grupom Dva lustera, koja ubrzo menja naziv u Galija, po nazivu kafane u kojoj su su članovi sastajali. Prvi veći uspeh su postigli pobedom na gitarijadi u Zaječaru 1978. godine. Iste i početkom naredne godine sviraju kao predgrupa na turneji Smaka, a potom izdaju i prvi album ,,Prva plovidba". Počinju i sa prvim većim koncertima, a najveće simpatije stižu medju mladima u Bosni.Narednih godina grupa uspostavlja redovne svirke u Makarskoj i u Nišu, u Muzičkom klubu 81. Početkom 1982. godine sviraju kao predgrupa Džou Kokeru u hali Pionir.

Krajem osamdesetih počinje da se realizuje ideja o triologiji koja je trebala da se bavi aktuelnim tranzicionim procesima u bivšoj SFRJ.

Prvi album ,,Daleko je Sunce" je bio početak. Na omotu ovog albuma se ne nalazi tekst za pesmu ,,Zebre i bizoni", najverovatnije iz političkih razloga (prvobitno pesma je trebalo da se zove ,,Brioni"). Triologiju su sačinjavali još i albumi ,,Korak do slobode" i ,,Istorija ti i ja".

U vreme višestranačkih izbora u Jugoslaviji grupa je spremila maksi singl, koji je sadržao pesme ,,On je isti kao on", ,,Ti si moja jedina partijaš, ,,Posle svega" i ,,Komunista", ali on nikada nije izdat, naravno, iz političkih razloga.

1991. godine Galija je svirala kao predgrupa Bobu Dilanu u Zemunu. Tokom devedesetih godina grupa je održala niz uspešnih koncerata u Sava centru, a u više navrata je publici deljen poklon singl sa njihovim pesmama. Takodje, tokom 1994. godine su, nizom besplatnih koncerata na otvorenom prostoru u SRJ, promovisali novu ploču.

U pesmama Galije često se mogu čuti stihovi velikih književnika: Iva Andrića, Dobrice Ćosića, Sergeja Jasenjina, Branka Ćopića, Laze Lazarevića, Alekse Šantića,...

Nenad Milosavljević pored rada sa grupom aktivno komponuje muziku za pozorišne predstave. Do sada je dobio niz individualnih nagrada, medju kojima je verovatno najznačajnija ona za rok kompozitora godine na MESAM-u 1989. godine.
Diskografija
1979. Prva plovidba
1980. Druga plovidba
1982. Ipak verujem u sebe
1984. Bez naglih skokova
1986. Digni ruku
1988. Daleko je sunce
1989. Korak do slobode
1991. Istorija, ti i ja
1994. Karavan
1996. Trinaest
1997. Voleti voleti
1999. Južnjačka uteha
2005. Dobro jutro, to sam ja
2010. Mesto pored prozora
Search