Grupa Film


Bigrafija grupe Film

grupa film Grupa Film je osnovana od članova grupe Azra koji su se posvadjali sa Džonijem. Predvodjeni Jurom svi članovi se predstavljaju pod pseudonimima: Jura Jupiter (vokal), Mario Baraccuda (bas), Kuzma Videosax (saksofon) i Max Wilson (gitara). Prve veće uspehe imali su kao predgrupa na turneji Lene Lović po Jugoslaviji i kao pobednici na Omladinskom festivalu u Subotici 1980. godine. Narednih godina postižu neverovatno brz uspeh.

Leta 1981. godina Film i Idoli su zajedno svirali po jadranskom primorju, a Jugoton je objavio album sa živim snimcima ovih grupa. Krajem ove godine je došlo do prve veće krize, te je grupa napravila višemesečnu pauzu.

1985. godine Jurišić, Pelajić i Stančić formiraju grupu Le Cinema koja je mahom izvodila strane hitove. Paralelno i dalje rade u Filmu. Ipak, to je bio početak kraja grupe. Jurišić je sve više svirao sa grupom Le Cinema, a potom je osnovao Vještice, Pelajić prelazi u Haustor, a Novoselić formira grupu Dee Dee Mellow i svira sa Disciplinom kičme.

Naredni albumi su izdati pod firmom Jura Stublić i Film. Personalni sastav je bio veoma promenljiv u ovoj, sada već pratećoj grupi Film.

Bez obzira na sve, sastav i dalje proizvodi odličnu muziku i pravi nove hitove. Prvi put se desilo ovoj grupi da jedna pesma bude zabranjena, 1985. godine. Reč je o pesmi ,,Čikago", koju su nadležni organi u Hrvatskoj zabranili.

Poslednjih godina, Stublić je izdao nekoliko albuma sa obradjenim i rearanžiranim starim pesmama grupe. To je označilo postepeno povlačenje grupe sa muziške scene.

članovi grupe Film:
Jurislav Stublić (vokal)
Marino Pelajić (bas)
Mladen Jurišić (gitara)
Branko Hromatko (bubnjevi)
Jurij Novoselić (saksofon)
Ivan Piko Stančić (bubnjevi)
Dražen Vrdoljak (organa)
Robert Krkač (gitara)
Dražen Šolc (bubnjevi)
Dario Kumerle (bas)
Željko Turčinović (bubnjevi)
Bojan Gorićanin (klavijature)
Deni Kožic (bubnjevi)
Davor Vidić (bubnjevi)

Search