Električni orgazam


Bigrafija grupe Električni orgazam

elektricni orgazam slika albuma Grupu Električni orgazam su početkom 1980. godine osnovali članovi grupe Hipnotisano pile, Gile i Jovec, kao i orguljaš Ljubomir Dukić. Gile je u Hipnotisanom piletu svirao bubanj, a Jovec gitaru. U novoj grupi je trebalo da zamene uloge. Na prvom nastupu u SKC-u, Električni orgazam je bio predgrupa Hipnotisanom piletu, tj. sami sebi. Na Omladinskom festivalu u Subotici 1980. godine izazivaju skandal rušenjem scenografije tokom nastupa.

Električni orgazam je prva grupa iz beogradskog novog talasa koja snima album. To je bio njihov debi album iz 1981. ,,Električni orgazam". 1981. godine odlaze u Poljsku, gde su imali desetak nastupa i gde je snimljen mini LP ,,Warszava ?81". Tokom izvodjenja jedne pesme dolazi do problema sa zvučnim sistemom, a potom neko iz publike baca suzavac. Ovaj prekid i haos koji je nastao su zabeleženi na ploči. Sredinom osamdesetih godina, grupa je bila u najvećoj krizi do sada i zbog personalnih promena (odlazaka važnih članova) umalo nije prestala da postoji.

Pomalo neočekivano grupa prestaje sa radom leta 1988., posle koncerta na Tašmajdanu. Pauza je trajala 3 godine, a u tom periodu Gile je snimio solo album, koji je promovisao sa za kratko formiranim bendom Fanatici. U tom periodu snima sa Vladom Divljanom 2 albuma za decu. Veći deo članova Električnog orgazma sa većim brojem beogradskih muzičara 1992. godine osniva antiratnu grupu, Rimtutituki, koja snima singl ,,Slučaj ?vamo".

Veliki povratak u medije grupa je imala albumom ,,Zašto da ne" iz 1994. godine. Posle toga ih napušta jedan od najatraktivnijih bubnjara ex YU scene, Čavke, koji je gotovo od početka rada u grupi. On se u potpunosti posvetio sastavu Babe, a 16. februara 1997. godine umire posle teške bolesti u Tasmaniji. Gile je radio muziku i za filmove ,,Kako je propao rokenrol" i ,,Crni bombarder". Oprobao se i u glumi. Sa Vladom Divljanom je glumio u dečijim predstavama.

članovi grupe Električni orgazam
Srdjan Gojković Gile (gitara/pevač)
Ljubomir Jovanović Jovec (gitara/bubnjevi)
Ljubomir Dukić (klavijature)
Goran Čavajda čavke (bubnjevi)
Goran Sinadinović (gitara)
Marina Vulić (bas)
Branko Kuštrin Mango (bubnjevi)
Jovan Jovanović Grof (bas)
Piko Stančić (bubnjevi)
Ivan Pajević (gitara)
Nikola Ćuturilo (gitara)
Branislav Petrović Banana (gitara)
Zoran Radomirović Švaba (bas)
Vlada Divljan (gitara)
Srdjan Žika Todorović (bubnjevi)
Dejan Radisavljević Role (gitara)
Zoran Zagorčić (klavijature)
Vlada Funtek (bubnjevi)
Miloš Velimir (bubnjevi)

Diskografija grupe Električni orgazam
Studijski albumi
1980. Paket aranžman
1981. Električni orgazam
1982. Lišće prekriva Lisabon
1983. Les Chansones Populaires
1984. Kako bubanj kaže
1986. Distorzija
1988. Letim, sanjam, dišem
1992. Seks, droga, nasilje i strah / Balkan horor rock
1994. Zašto da ne!
1999. A um bum
2002. Harmonajzer
2010. To što vidiš to i jeste
Search