EKV


Milan Mladenović je rodjen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. Otac Spasa mu je bio vojno lice, te se porodica 1964. godine seli u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. Prva grupa u kojoj je svirao, bila je Limunovo drvo, a aprila 1980. godine, grupa menja naziv u Šarlo akrobata. Grupa je prestala sa radom 1982. godine, a Milan je odmah potom formirao sastav Katarina II. Naziv grupe je dat po imenu Gagijeve neuzvraćene ljubavi, Katarine. On i Milan su zajedno svirali još u Limunovom drvetu.

Pri snimanju prvog albuma imali su velike probleme, te je materijal tek posle ponovnog snimanja, objavljen za RTV Ljubljanu 1984. godine. Ubrzo posle toga Gagi je bio osudjen na zatvorsku kaznu i po povratku iz zatvora saznaje da je izbačen iz sastava, pa grupi uskraćuje pravo da koristi naziv Katarina II. Do drugog albuma ,,nova" Ekatarina Velika stiže fanove redovnim koncertima po celoj zemlji. Na omotu drugog albuma članovi grupe su iscrtani po telu u stilu indijanskih obrednih običaja, sa ciljem usaglašavanja sa pesmom ,,Tatoo".

Pravi proboj grupa ostvaruje trećim albumom, ali dolaze i prve kritike da grupa ,,kopira" sastav Simple Minds. Jedan od mnogih rasprodatih nastupa u to vreme, u zagrebačkom Kulušiću, je zabeležen na živom albumu ,,EKV 1986 Live". Kraj osamdesetih godina uopšte je period kada je grupa bila na vrhuncu, ali i kada je trpela najveće kritike. Grupa će do prestanka postojanja biti medju najpopularnijim u zemlji. Albumi su prodavani u stotinama hiljada primeraka, a koncerti su postajali najinteresantnija dešavanja po gradovima. Grupa je prestala da postoji posle smrti Milana Mladenovića. Umro je 5. novembra 1994. u Beogradu od raka unutrašnjih organa.

Firdži već dugo živi u Americi, gde je veliki uspeh postigao sa svojim patentom za štimovanje membrane bubnja. On je sačuvao materijal i inicirao objavljivanje koncertnog CD-a ,,Live 88" snimljenog u Zagrebu i Novom Sadu. CD se pojavio 1997. godine. Nedavno je Firdži došao u Beograd posle gotovo 16 godina.

Pečar je u Londonu, a Gagi u Americi. Margita Stefanović je umrla u jesen 2002. godine.

Grupa je svojevremeno imala nastupe u svetskim metropolama poput Kana, Tuluza, Pariza, Berlina, Praga,... Milan je pred kraj života bio u Brazilu gde je izdao jedan CD i imao nekoliko nastupa. Članovi grupe su radili i na filmu (radili su muziku za filmove, ali se i pojavljivali u odredjenim scenama).

Najveća učešća su imali u filmovima ,,Tajvanska kanasta" i ,,Crna Marija", kao i u pozorišnoj predstavi ,,Majka Hrabrost"

Diskografija

Studijski albumi

Katarina II, 1984.
Ekatarina Velika, 1985.
S' vetrom uz lice, 1986.
Ljubav, 1987.
Samo par godina za nas, 1989.
Dum dum, 1991.
Neko nas posmatra, 1993.

Albumi uživo

EKV 19LIVE!86, 1987.
Live '88, 1997.
Kao u snu: EKV - Live '91., 2001.
Search