Džinosvke sekvoje


dve dzinovske sekvoje Sekvoja najveće drvo na Zemlji
Ogromne kopnene i vodene životinje, poput slona i kita, su veoma male kada se uporede sa najvećim živim bićem na svetu ? biljkom. Sekvoja je ogromno praistorijsko zimzeleno drvo crvenkasto-braon boje i sa velikim lišćem kupastog oblika. Fosilni ostaci ovog drveća su pronadjeni u stenama, a smatra se da su postojale u periodu Jure pre izmedju 180 i 140 miliona godina. Danas su preživele samo dve vrste ovih drveća od do sada otkrivenih jedanaest i nalaze se u Kini i Kaliforniji. U Kaliforniji se nalaze džinovske sekvoje (Sequoiadendron giganteum), koje se smatraju najvećim živim stvorenjima na našoj planeti i samim tim jednim od prirodnih svetskih čuda.

Gde rasu džinovske sekvoje
Ovo drveće raste na nadmorskoj visini izmedju 900 i 2400 metara. Visina džinovskih sekvoja se kreće izmedju 46 i 100 metara, prečnik je izmedju 9 i 11 metara, a težina je oko 2.500 tona. Potrebno je 36 ljudi da bi se rukama obuhvatila jedna ovakva biljka. Samo kora džinovske sekvoje je debela oko 60 cm. Ona je potpuno otporna na insekte i na vatru. Lišće je kupastog oblika i nalazi se veoma blizu najdebljih grana drveta. Ovi podaci govore o tome da je džinovska sekvaja najviše i najteže živo biće na Zemlji.

Nacionalni park džinovskih sekvoje se nalazi u Kaliforniji u Sijera Nevadi
Seme sevoje je teško samo par miligrama, a posle toliko godina iz njega izraste ovakav gorostas. O dugovečnosti ovog drveća govori sledeći podatak ? starost najrazvijenijih sekvoja se kreće izmedju 2.400 i 4.000 godina! U Sijera Nevadi, u Kaliforniji, gde se nalaze nacionalni parkovi sekvoja, svako drvo dobija svoje ime.

Seča sekvoja je zabranjena, a one predstavljaju pravu turističku atrakciju
U Americi, kao i u Kini, gde još postoji ovo drveće, njihova seča je najstrože zabranjena odgovarajućim zakonima. Iako imaju potencijal da budu prava turistička atrakcija, nedovoljna pristupačnost terena na kome uspevaju je glavni razlog zbog koga nema većih masovnih dolazaka turista u ovim regionima. Ipak, ni cifra od par desetina hiljada posetilaca godišnje nije baš mala.Search