Kilimandžaro


Kilimandžaro je najviša planina na afričkom kontientu
Vulkan je u rimskoj mitologiji Bog vatre. Odatle i ime za današnje vulkanske kratere iz kojih povremeno kulja usijana masa, koja se naziva lava. Oni su tu da pokažu svu moć prirode i podsete od čega je sastavljena unutrašnjost naše planete.

Planina i vulkan Kilimandžaro je najvići vrh Afričkog kontinenta. Nalazi se u severoistočnoj Tanzaniji, nedaleko od grada Mombasa i granice ove države sa Kenijom. Epitet prirodnog svetskog čuda Kilimandžaro ima kao planina na čijem se vrhu nalazi najviši vulkanski krater na svetu.

Na vrhu Kilimandžara se nalazi nekoliko vulkanskih kratera
Na planini se nalazi više vulkanskih kratera, medju kojima su najveći, najviši i najpoznatiji Kibo i Mavensi. Mavensi se nalazi na nadmorskoj visini od 5.149 metara, a Kibo, koji predstavlja i vrh Kilimandžara, na 5.895 metara nadmorske visine. Iako se vrh nalazi na samo 3 stepena južno od Ekvatora, on je većim delom godine pokriven snegom.

Visinu Kilimandžara je prvi put izmerio nemački geograf Hans Mejer 1889. godine. Na Kilimandžaru postoji više klimatskih zona kada se krene od vrha ka padinama. U nižim delovima Kilimandžara se nalaze manja poljoprivredna gazdinstva, na kojima se uzgaja kafa.

Od 1973. godine Kilimandžaro je nacionalni park
Od 1973. godine veći deo Kilimandžara je proglašen nacionalnim parkom i rezervatom. Park obuhvata 756 km2 površine planine, a prostire se od nadmorske visine od 1.800 metara do vrha planine i kratera vulkana. U ovom parku živi i mnoštvo afričkih životinja, poput leoparda, antilopa i gazela, medju kojima su najatraktivniji afrički slonovi, za koje nije baš karakteristično da žive na tolikim nadmorskim visinama.

Ovaj nacionalni park je najveća turistička atrakcija Tanzanije, koja privlači desetine hiljada turista godišnje.
photo: Yosemite, Gnu Free Documentation LicenceSearch