Bajkalsko jezero


Bajkalsko jezero najdublje jezero na svetu
Bajkalsko jezero se nalazi u južnom delu Sibira, u Rusiji. Ovo jezero je najdublje na svetu i njegova maksimalna dubina je 1637 metara. Oko 20% površinske svetske pitke vode se nalazi u ovom jezeru.
Površina ovog jezera je oko 31.500 km2, a linija obale je duga 1.963 kilometra. Dužina jezera je 636 kilometara, a širina se kreće od 15 do 80 kilometara. U jezero se ulivaju tri reke i više od 300 planinskih potoka. U jezeru postoji nekoliko ostrva od kojih je najveće Olkhon. Na jezeru se nalaze i dve veće luke. Ovo je treće najveće jezero u Aziji i najveći izvor pitke vode u Evroaziji.

Na nekim delovima jezera se u periodu od oktobra do maja formira led na površini.

Flora i fauna Bajkalskog jezera
Pored najveće jezerske dubine, zbog koje je i dobilo epitet prirodnog svetskog čuda, ovo jezero je poznato i po neverovatnoj čistoći vode. U njemu živi veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Neke vrste poput jastoga, koje se love u velikim količinama su od velikog ekonomskog značaja za ovaj region Rusije. U jezeru živi i bajkalska foka, jedina foka koja nastanjuje slatkovodna jezera.

Kada je otkriveno Bajkalsko jezero?
Bajkalsko jezero je otkriveno 1643. godine i od tada ima veliki saobraćajni značaj za Rusiju i Kinu. šezdesetih godina prošlog veka je uništen jedan deo živog sveta u jezeru, kada su ruske kompanije izbacivale otpad u jezero. Tokom sedamdesetih godina su uloženi veliki napori da se jezero očisti, a zabrana ribolova od 1969. do 1977. godine je u velikoj meri obnovila živi svet u jezeru.

Search