Viktorijini vodopadi


viktorijini vodopadi Viktorijini vodopadi najlepši vodopadi u Africi
Viktorijini vodopadi su dobili ime po britanskoj kraljici Viktoriji, čiji je misionar i istraživač, Dejvid Livingston, postao prvi evropljanin koji je video ove vodopade 1885. godine. Ovo je postao zvanični naziv za vodopade 1931. godine kada je ovaj region bio pod britanskom kolonijalnom vlašću. U blizini ovih vodopada se nalazi i grad Livingston, koji je dobio ime po ovom proslavljenom škotskom istraživaču. Ovo su verovatno najspektakularniji vodopadi u svetu.

Gde se nalaze Viktorijini vodopadi?
Nalaze se na reci Zambezi, četvrtoj po dužini reci u Africi, dugoj 2650 kilometara, na granici južne Zambije i severozapadnog Zimbabvea, u južnom delu centralne Afrike.

Viktorijine vodopade čine četiri vodopada, koja su medjusobno odvojena malim ostrvcima i grebenima. Sumaglica i buka koja se stvaraju padom vode sa oko 110 metara u proseku su inspirisali lokalni naziv vodopada - Mosia Tina, što znači "grmljavina u dimu". Širina reke u ovom delu, pa i samih vodopada je 1,7 kilometara, a pad vode se kreće od 60 do 130 metara.

Viktorjini vodopadi stvaraju najveću sumaglicu na svetu
Viktorijini vodopadi stvaraju najveću stalnu sumaglicu na svetu. Ona je vidljiva sa čak 30 kilometara udaljenosti. U blizini, nizvodno od ovih vodopada je 1905. godine završena izgradnja železničkog mosta. Putovanje vozom preko ovog mosta je jedinstveni doživljaj za sve turiste koji dodju u ovaj region.

Viktorijini vodopadi su velika turistička atrakcija
Vodopadi sa okolnim parkovima čine glavnu atrakciju za posetioce Zambije i Zimbabvea. Sam nacionalni park Viktorijini vodopadi u svom sadržaju ima i mnoštvo retkih biljaka i vrsta drveća, kao i atraktivan životinjski svet. Prostire se na oko 20 kvadratnih kilometara i smatra se pravim prirodnim bogatstvom ne samo Afrike, već i celog sveta.Search